Haber

2022 dünyada böyle geçti: Nisan-Mayıs-Haziran

2022’de doğal afetler birçok ülkede hayatı olumsuz etkilerken, Afganistan’da 1150 kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem, ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinin Sri Lanka’da etkileri, Türkiye ile üçlü memorandumun imzalanması , İsveç ve Finlandiya ile bu ülkelerin NATO üyelik süreçlerine ilişkin olarak İsrail’in Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları dünyada Nisan-Mayıs-Haziran 2022’nin öne çıkan gelişmeleri olarak dikkat çekti.

Fransa’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 12 adaydan hiçbiri ilk turda gerekli olan yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemezken, ilk turda birinci olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve 1999’da cumhurbaşkanı seçilen aşırı sağ Marine Le Pen birinci turda galip geldi. Birinci turda ikinci, 24 Nisan’da yapılan ikinci turda yarıştı. Macron yüzde 58,54 oyla yeniden cumhurbaşkanı oldu.

Bu dönemde dünya genelindeki Kovid-19 vaka sayısı 500 milyonu aşarken, İslam alemi de Ramazan ayına coşkulu girdi. Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle cemaatle namaz kılamayan Müslümanlar, iki yıl aradan sonra ilk teravih namazını camilerde kıldı.

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya düzenlediği ve Filistinlilere yönelik baskısını artıran baskında 180’den fazla kişi yaralandı. Filistin, Ürdün, Mısır ve Cezayir’in de aralarında bulunduğu ülkeler tarafından kınanan baskın, birçok ülkede Müslümanlar tarafından protesto edildi. BM’den yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Nisan ayında Batı Şeria’da 19 Filistinli sivili öldürdüğü belirtildi.

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle uğraşan Sri Lanka, ilk kez vadesi gelen borcunu ödemeyerek temerrüde düştü. Bu sırada ülkedeki hükümet karşıtı protestolar tırmanırken, Savunma Bakanlığı orduya gösteriler sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açma talimatı verdi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçlerine ilişkin üç ülke liderlerinin huzurunda üçlü bir mutabakat zaptı imzalandı.

Afganistan’ın doğusundaki Paktika eyaletinde meydana gelen depremde 1150 kişi öldü, en az 1600 kişi yaralandı. Depremde 3 bine yakın evin yıkıldığı veya ağır hasar gördüğü belirtildi.

1 NİSAN

Papa Francis, Kanada’daki yerli çocukların Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda geçmişte fiziksel ve cinsel istismara uğramasından dolayı özür diledi ve özür diledi.

2 NİSAN

İslam alemi Ramazan ayına coşkuyla girdi. Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle daha önce cemaatle namaz kılamayan Müslümanlar, iki yıl aradan sonra ilk teravih namazını camilerde kıldı.

4 NİSAN

Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, sosyal medya devi Twitter’daki “pasif hisselerin” yüzde 9,2’sini satın aldı.

İngiltere’de Kinder Surprise yumurtalarıyla ilgili bir salgında 63 çocuğa salmonella bulaştı ve üretici Ferrero önlem olarak bazı sanat eserlerini geri çağırdı. Belçika’da üretilen ve Fransa’da raflarda bulunan tonlarca Kinder çikolata eseri ertesi gün aynı nedenle geri çağrıldı.

7 NİSAN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’yı Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Kurulu’ndan ihraç etti.

Avrupa Parlamentosu, Ukraynalı mültecileri kabul eden Avrupa Birliği üye ülkelerine 3,4 milyar avroluk yardım sağlama kararını onayladı.

Ketanji Brown Jackson, ABD tarihindeki ilk siyah kadın Yüksek Mahkeme Yargıcı oldu.

8 NİSAN

ABD’nin New York şehrinde “dünyanın en ince gökdeleni” “Steinway Tower” inşaatı tamamlandı.

10 Nisan

Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 12 adaydan hiçbiri birinci cinste gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu sağlayamadı. 24 Nisan’da yapılan ikinci turda birinci sınıf birinci Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ikinci aşırı sağcı Marine Le Pen yarıştı. Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,54’ünü alarak yeniden başkan olurken, Le Pen oyların yüzde 41,46’sını aldı.

11 NİSAN

Filipinler’de tropikal fırtına Megi’nin neden olduğu sel ve toprak kaymalarında 56 kişi hayatını kaybetti.

12 NİSAN

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 500 milyonu geçti.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kwazulu-Natal eyaletinde şiddetli yağışların neden olduğu, ülkenin son 35 yılın en şiddetli sel felaketinde bir ayda 400’den fazla kişi hayatını kaybetti. 40 binden fazla kişinin yaşadığı selin yol açtığı maddi tahribatın maliyeti milyarlarca lirayı buldu.

13 NİSAN

İsrail polisinin 15 Nisan’da işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskında en az 152 kişi yaralandı.

14 NİSAN

İspanya’da polis, Avrupa’da şimdiye kadar bulunan en büyük yasadışı kenevir bitkisi olan 67 hektarı imha etti.

Danimarka’da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi’nin (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, İsveç’in Linköping kentinde polis nezaretinde Kuran-ı Kerim’i yaktı. Paludan, ilerleyen aylarda İsveç ve Danimarka’nın çeşitli şehirlerinde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmaya devam etti. İsveç’te Paludan’ın durdurulmasını talep eden göstericiler yollarda lastikleri ateşe verdi, 104 polis memuru ve 14 gösterici yaralandı, 20 polis aracı yakıldı.

16 NİSAN

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşik Krallık genelinde hepatitli çocuk sayısının 8 Nisan’da 74’e yükseldiğini bildirdi. DSÖ, 8 Temmuz itibarıyla 35 ülkede toplam 1010 hepatit vakası olduğunu ve 22 çocuğun virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

19 NİSAN

Bir İngiliz ceza mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi.

21 NİSAN

Kanada’nın Saskatchewan eyaletinde, yatılı bir kilise okulunun bulunduğu bölgede yapılan radar araması sırasında 14 adet kayıtsız mezar bulundu.

Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda en az 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

22 NİSAN

Küresel otel rezervasyonları şirketi Trivago, “en iyi fiyatı” bulmayı kolaylaştırdığını iddia eden reklamlarla Avustralyalı müşterileri yanıltıcı olduğu için yaklaşık 44,7 milyon Avustralya Doları (yaklaşık 33 milyon ABD Doları) para cezasına çarptırıldı.

Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Kunduz vilayetinin İmam Sahib ilçesinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

23 NİSAN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birçok ülkede büyükelçiliklerde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Nijerya’nın Rivers eyaletinde kaçak bir petrol rafinerisinde meydana gelen patlamada 110 kişi hayatını kaybetti.

24 NİSAN

Sudan’ın Batı Darfur bölgesinde 24 Nisan’da Afrikalı ve Arap kabileler arasında çıkan çatışmalarda en az 200 kişi hayatını kaybetmişti.

26 NİSAN

Avustralyalı müşterilerini yanılttığını kabul eden küresel taksi uygulaması Uber, Avustralya Federal Mahkemesi tarafından 19 milyon ABD doları para cezasına çarptırıldı.

Addis Ababa’daki İslami İşler Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamada, kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, kentteki bazı camiler ile Müslümanların mülklerinin yıkıldığı ve kadınlara tecavüz edildiği belirtildi. ve kuzeydeki Gondar şehrinde “planlı bir katliam” olarak tanımlandı.

27 NİSAN

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kripto para birimi Bitcoin bir ödeme aracı olarak kabul edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Belçika’daki Kinder çikolata eserlerinin fabrikasında salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından, dünya çapında çikolata eserlerle ilişkili 151 salmonella enfeksiyonu olduğunu duyurdu. Yaşananların yüzde 89’unu 10 yaş altı çocuklar oluştururken, salmonella nedeniyle can kaybı yaşanmadı.

ABD ve Rusya, Ankara ile iş birliği içinde, ülkelerinde tutuklu bulunan eski ABD askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko’yu Türkiye’de takas etti.

28 NİSAN

Avrupa Birliği (AB) Sınır ve Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın (Frontex), Yunan unsurlarının Ege’de sistematik olmayan göçmenler için geri itme ve denizde terk etme olaylarına karıştığı ortaya çıktı. “Lighthouse Reports”, “Der Spiegel”, “SRF Rundschau”, “Republik” ve “Le Monde” tarafından yürütülen ortak araştırmaya göre, Frontex’in veri tabanında Ege’de geri itilen yüzlerce düzensiz göçmenin kayıtları yer alıyor. Frontex Yöneticisi Fabrice Leggeri, 29 Nisan’da görevinden istifa etti.

30 NİSAN

Çin’in Hunan eyaletinin merkezi Changsha kentine bağlı Wangchang ilçesinde 29 Nisan’da çöken binada 53 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi kurtarıldı.

1 MAYIS

Çin, Gaof’un yer gözlem uydu ağının bir parçasını oluşturacak olan 5 JILIN-1 uydusunu uzaya gönderdi.

4 MAYIS

Rusya, Japon hükümetinin benzeri görülmemiş bir Rusya karşıtı kampanya başlatması ve Rusya’ya karşı iftira ve doğrudan tehditler de dahil olmak üzere “kabul edilemez söylemlere” izin vermesi nedeniyle Japonya Başbakanı Kishida Fumio da dahil olmak üzere 63 Japon üst düzey yetkiliye yaptırım uyguladı.

8 MAYIS

Eski güvenlik şefi John Lee Ka-chiu, Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nin CEO’su olarak atandı.

9 MAYIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümeti kurma görevini İçişleri Bakanı ve Milli Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ünal Üstel’e verdi.

10 MAYIS

Sri Lanka Savunma Bakanlığı, orduya protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açma talimatı verdi.

12 MAYIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Milli Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Doğuş Partisi’nden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti, İçişleri Bakanı ve UBP Girne Milletvekili başkanlığında kuruldu. Ünal Üstel.

15 MAYIS

Somali’de yapılan seçimlerin üçüncü turunda oyların çoğunluğunu alan Hasan Şeyh Mahmud, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

16 MAYIS

Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu.

18 MAYIS

Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e resmi başvuru mektuplarını sundular.

19 MAYIS

Tarihinin en kötü ekonomik kriziyle boğuşan Sri Lanka, ilk kez vadesi gelen borcunu ödeyemedi ve temerrüde düştü.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çinli ilaç şirketi CanSino Biologics tarafından geliştirilen tek dozluk bir Covid-19 aşısı olan Convidecia’nın acil durumlarda kullanılmasını onayladı.

24 MAYIS

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bu göreve ikinci kez seçildi.

29 MAYIS

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı General Abdulfettah al-Burhan, 25 Ekim 2021’de ilan ettiği olağanüstü hali kaldırdı.

31 MAYIS

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 oranında azaltmayı kabul etti.

1 HAZİRAN

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin talebi üzerine, yabancı dillerde “Türkiye” olarak kullanılan ülkenin adını “Türkiye” olarak değiştirdi.

6 HAZİRAN

Dominik Cumhuriyeti Çevre Bakanı Orlando Jorge Mera silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

8 HAZİRAN

Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya, Çin’in mali desteği ve iş birliğiyle inşa edilmesi planlanan Tayland Körfezi’ndeki Ream Deniz Üssü’nün temel atma törenini gerçekleştirdi.

12 HAZİRAN

Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska ve Enerji Bakanı Alexander Nikolov, Bulgaristan’da Böyle Bir Halk Partisi’nin (ITN) koalisyon hükümetinden çekilmesiyle istifa etti.

17 HAZİRAN

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Irak ve Afganistan’daki suçlarla ilgili belgeler yayınlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararına imza attı.

20 HAZİRAN

Mali’nin iç kesimlerindeki köylere düzenlenen terör saldırılarında 132 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

22 HAZİRAN

Afganistan’ın Paktika vilayetinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde bin 150 kişi hayatını kaybetti.

23 HAZİRAN

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin başkanları, Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü verilmesine karar verdi.

24 HAZİRAN

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke çapında kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan 1973 “Roe-Wade kararını” bozdu.

25 HAZİRAN

Togo ve Gabon’un eski Fransız kolonileri resmen İngiliz Milletler Topluluğu’nun üyeleri oldu.

27 HAZİRAN

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), ilk kez ABD dışındaki ticari bir havacılık üssünden uzaya roket fırlattı.

28 HAZİRAN

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçlerine ilişkin üç ülke liderlerinin huzurunda üçlü bir mutabakat zaptı imzalandı.

30 HAZİRAN

Yargıç Ketanji Brown-Jackson, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk siyah kadın Yüksek Mahkeme yargıcı olarak görevine başladı.???????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler