Teknoloji

Fizikte Frekans Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Frekans denilince eminiz ki birçok kişinin aklına ilk olarak radyo frekansı gelecektir. Aslında, böyle bir varyant vardır, ancak genel olarak frekans, alternatif akımı ölçmek için kullanılır. Daha genel bir tanım yapmak gerekirse, aslında Frekans, rastgele bir olayın kaç kez tekrarlandığının ölçümüdür.Frekansın bile özel bir ölçü birimi ve özel bir ölçü formülü vardır.

Frekansın nerede kullanılacağı sorusu temelde yanlıştır çünkü frekans bir olayın tekrarını ölçer. Bu yüzden kullanılacak bir araç değildir. Doğal ses, radyo ve ışık frekansları olarak karşımıza çıkıyor ama onlar da tıpkı akım ölçümü gibi söz konusu olayın tekrarının ölçümü. Bizi daha fazla karıştırmadan gelin. Frekans nedir, çeşitleri nelerdir?Sıkça sorulan sorulara daha yakından bakalım.

Temel bir tarif yaparak başlayalım; frekans nedir?

Titreşim sayısı da diyebileceğimiz frekans, genellikle 1 saniye olarak belirlenen birim zamanda Bir olayın kaç kez tekrarlandığının ölçümü olarak tanımlanabilir. Alternatif akımın bir saniyedeki dönüş hızı olarak da tanımlanabilir. Farklı türleri olsa da temel tarif birebirdir.

Frekans nasıl ölçülür?

Frekans, bir olayın 1 saniyede tekrarlanma sayısı ile ölçülür. Uluslararası birim sistemine göre hertz kısaca Hz ile gösterilir. 1 Hz frekanslı bir akım, 1 saniyede 1 kez tekrar ettiği anlamına gelir. 3 Hz frekanslı bir akım, 1 saniyede 3 kez tekrarlanması anlamına gelir.

Frekans ölçümünün dönem boyunca ölçülmesi de mümkündür. Bu ölçümde olayın saniyedeki tekrar sayısı değil, iki tekrarın ortasındaki süre ölçülür. f = 1 / T formülü ile Frekans, akımın periyodu boyunca bulunabilir. Her iki durumda da, sonuç tamamen aynı olacaktır.

Frekans biriminin katları:

  • 1 Hz = Hertz
  • 1 kHz = 1000 Hz = Kilohertz
  • 1 MHz = 1000 kHz = 1000000 Hz = Megahertz
  • 1 GHz = 1000 MHz = 1000000 kHz = 1000000000 Hz = Gigahertz

Frekans türlerinden bazıları şunlardır:

  • Ses frekansı
  • Radyo frekansı
  • ışık frekansı

Ses frekansı:

Türkçe’de AF kısaltması olarak bilinen ses frekansı, ses frekansı; insan kulağının duyabileceği ses aralığını ifade eder. Kişiden kişiye değişse de kişi duyabilir ses frekans aralığı 20 – 20 bin Hz olarak kabul edilir. 20 Hz’in altındaki sesleri duymasak bile titreşim olarak hissedebiliriz. 20.000 Hz’in yani 20 kHz’in üzerindeki sesler işitme kaybına neden olabilir.

Radyo frekansı:

Radyo frekansı veya radyo frekansı, yayın ve telekomünikasyon dünyasında ses ve manzara bilgilerini iletmek için kullanılır. Radyo frekansı üzerinden karasal yayın, uydu yayını ve kablo yayını yapılmaktadır. Yayın türüne göre frekans aralığı da değişiklik gösterebilir. 30 – 300 MHz aralığında olabileceği gibi 300 MHz – 3 GHz aralığında da olabilir.olabilir.

Işık frekansı:

Görünür ışık olarak da tanımlayabileceğimiz ışığın frekansı, ışığın insan gözünün algılayabildiği görünümünü ifade eder. Değişse bile İnsan gözünün görebildiği ışık frekansı ortalama olarak 430 – 750 THz aralığında kabul edilir.Yani foton denilen elektromanyetik ışınları bu frekans aralığında gözümüzle görebiliriz.

Bilinen tüm frekans aralıkları:

  • Türkçe’de ELF kısaltmasıyla bilinen son derece düşük frekans son derece düşük frekans;3 – 30 Hz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de SLF kısaltması olarak bilinen muhteşem düşük frekans süper düşük frekans;30 – 300 Hz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de ULF kısaltması olarak bilinen ultra düşük frekans ultra düşük frekans;300 Hz – 3 kHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de VLF kısaltması olarak bilinen çok düşük frekans çok düşük frekans;3kHz – 30kHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de LF kısaltması olarak bilinen düşük frekans düşük frekanslı;30 kHz – 300 kHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de MF kısaltmasıyla bilinen orta frekans orta frekans;300 kHz – 3 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de HF kısaltmasıyla bilinen yüksek frekans yüksek frekans;3 MHz ila 30 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçede VHF kısaltması olarak bilinen çok yüksek frekans çok yüksek frekans;30 MHz – 300 MHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de UHF kısaltması olarak bilinen ultra yüksek frekans ultra yüksek frekans;300 MHz ila 3 GHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de SHF kısaltması olarak bilinen büyük yüksek frekans süper yüksek frekans;3 GHz ila 30 GHz frekans aralığına sahiptir.
  • Türkçe’de EHF kısaltmasıyla bilinen son derece yüksek frekans son derece yüksek frekans;30 GHz ila 300 GHz frekans aralığına sahiptir.

Vücut frekansı denen bir şey de var:

Açıkçası tüm bilim dünyasının kabul ettiği bir konu olup olmadığını kesin olarak söylemek söz konusu değil ama 1920 yılında Royal Rife adında bir hekim frekans üreteci adı verilen bir araçla Farklı frekans aralıklarındaki akımları kullanarak kanserli hücreleri ve bazı virüsleri yok ettiğine dair bir çalışma var. Daha sonra çok konuşulan araç hakkında birçok yeni çalışma yapıldı.

Robert O. Becker tarafından 1998 yılında yazılmıştır. The Body Electric adlı bir kitapta, İnsan sağlığı ile vücut elektriği arasında bir ilişki olduğundan bahsedilmiştir. Buna göre sağlıklı bir insanın vücut frekansı 62 – 72 MHz ortasındayken gripte 57 MHz’e, bakteriyel enfeksiyonlarda 50 MHz’e, kanserde 42 MHz’e düşüyor. Olumlu niyetlerin bu frekansı 10 MHz artırdığı, olumsuz düşüncelerin ise 12 MHz azalttığı söylenir.

Aynı kitaba göre konserve gıdalar veya işlenmiş ürünler için frekans aralığı 0 MHz’dir. Taze otların frekans aralığı 20 – 27 MHz, kurutulmuş otların frekans aralığı ise 12 – 22 MHz’dir. Bitkisel yağlar ise 52 – 320 MHz aralığındadır. Muharrir, pozitif kalarak, doğada yürüyüşler yaparak ve sağlıklı beslenerek frekans aralığımızı yüksek tutmamızı öneriyor.

Başta alternatif akım olmak üzere birçok olayın saniyede kaç kez tekrarlandığının ölçümüdür. frekans nedir, çeşitleri nelerdirSıkça sorulan soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken değerli detaylardan bahsettik.

huyukajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu